
 

 

 

Text Message Q&A #157       Ask Rav Aviner: toratravaviner@yahoo.com 

Prepared by Rabbi Mordechai Tzion            Visit our blog: www.ravaviner.com 

 

Ha-Rav answers hundreds of text message questions a day.  Here's a sample: 

 

Avram 

Q: Is it permissible to call a child "Avram"?  After all, the Gemara in Berachot (13a) 

says: "Bar Kapara teaches: Anyone who calls Avraham 'Avram' transgresses a 

positive Mitzvah.  Rabbi Eliezer says: He transgresses a negative Mitzvah", and this is 

brought in Magen Avraham (156:2). 

A: There is no explicit prohibition, but it is improper to do so (And Ha-Rav Chaim 

Kanievski answered that the Gemara in Gittin 50a quotes "Avram Choza'ah", and that 

which the Gemara says that "Anyone who calls Avraham 'Avram' transgresses a 

positive Mitzvah" – only applies to Avraham Avinu.  Derech Sichah Vol. 1 p. 32.  

And see Shut Minchat Yitzchak 4:30). 

 

Tzedakah Organizations 

Q: I heard that there are many Tzedakah organizations in which much of the money 

goes into the pockets of the administrators.  How can I know which organization is 

trustworthy? 

A: You should request oral certification from a Rabbi, Rebbitzin or social worker.   

 

Emunah of Women 
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Q: Is there a difference between men and women regarding Emunah? 

A: No. 

 

Soldier Davening during Guard Duty 

Q: If I Daven during guard duty and an officer asks me how it's going, is it 

permissible to interrupt my Davening to answer him?  If I do not answer he will 

discover I am Davening.   

A: It is forbidden to Daven during guard duty without explicit permission.  If it is not 

possible to Daven before or after guard duty then you are exempt: one who is 

involved with one Mitzvah is exempt from performing another Mitzvah.  Sukkah 26a.  

With all halachic questions, one should call the 24-hour-a-day phone line of the 

military Rabbinate 052-9414414. 

 

Mourner at a Wedding 

Q: My Rabbi in Yeshiva is supposed to be the Mesader Kiddushin at my wedding in a 

month, but he is a mourner.  Is it permissible for him? 

A: Yes.  But I don't understand why you don't ask him directly.  

 

Comforting Mouners 

Q: I heard that it is forbidden to say to a mourner: "What can we do".  Why? 

A: It imples that if it were possible to do something, we would, and it is impossible to 

do something against a decree of Hashem.  Baba Kamma 38a.  The Meharshal says, 

however, that this is only if one makes such a statement complaining against Hashem 

as if – G-d Forbid – He did an injustice.  But if it is said to ease the mourner's pain, 

the halachah is that it is permissible (Yam Shel Shlomo #10).  

 

Weekly Parashah and Current Events 

Q: Is there really a conection between the weekly Parashah and current events or do 

Rabbis just give creative give Divrei Torah? 

A: There is a connection.  Magen Avraham, Chapter #580 (and so too the Tosafot on 

Megillah 31b). 

 

Elderly Dog 



Q: We have an elderly dog who suffers a great deal.  Is it permissible to put her to 

sleep? 

A: Yes.  It is proper.  "His mercies are on all His works" (Tehillim 145:9.  And Ha-

Rav Moshe Feinstein would stand during Pesuki De-Zimra, recite it outloud, and 

passionately say: "Hashem is good to all, His mercies are on all His works".  Meged 

Givot Olam p. 72).      

 

 

Special thank you to Orly Tzion for editing the Ateret Yerushalayim Parashah Sheet 

 


